Those Stories

Tillbaka till friheten i gott sällskap

David Carlsson, konsult inom mekanikkonstruktion och en del av THoSE sedan 2021.

Those line
David Carlsson
One of THoSE - Since 2021

David Carlsson

Separator
  • Konsult inom mekanikkonstruktion
  • Stockholm

  • En del av THoSE sedan 2021

Du började som egenföretagare, tog en fast anställning och blev sedan egenföretagare igen tillsammans med oss. Hur har tankarna gått?

Det var när jag skulle vara pappaledig i samband med att vi fick vårt andra barn 2018 som jag tog en anställning hos en stor lastbilstillverkare söder om Stockholm. Jag ville ha nära hem och då var det svårare för mig att garantera kort resväg när jag tog uppdrag som konsult. Och jobbet lät roligt, så jag tänkte att jag kunde prova på hur det var att vara fastanställd på ett produktbolag – det hade jag inte varit innan eftersom jag drog igång min karriär som konsult.

Det var en bra tid med roliga uppgifter, men efter en tid blev arbetsbelastningen ohållbar och jag kände att jag behövde hitta något annat. Det var ett bra beslut som jag inte ångrat.

Då hörde en vän och tidigare kollega av sig om att de behövde hjälp på min nuvarande arbetsplats och det passade mig perfekt. Och att jag hamnade på THoSE berodde på att en annan god vän, Mattias Granlund, som då hade börjat här föreslog att jag skulle gör det samma. Så blev det!

Jag tänkte en del på anledningen till att jag hade valt att vara anställd och kom till insikten att fördelen med kort pendling inte är mycket värd när du ändå inte styr över din tid. Jag längtade tillbaka till friheten med att vara egen.

Det uppdrag som du är ute på nu har du hittat själv. Varför valde du att ändå gå med i THoSE?

Det är skönt att ha ett större företag bakom som hanterar avtal. Jag har inga problem med att höra mig för om möjliga uppdrag men jag är ingen säljare och när det kommer till frågor om arvoden, då behöver jag hjälp. Fast det som avgjorde att jag började hos just THoSE var att jag fick jobba med Mattias igen. Helt klart!

THoSE anordnar trevliga events där man träffar andra egenföretagare. Och Karim Saaidi gör ett väldigt bra jobb som affärsansvarig. Han ser till att jag får ett marknadsmässigt arvode och är tydlig i dialogen med kund. Det känns tryggt för mig.

Hur trivs du nu när du varit hos oss en tid?

Det är kul att gå till jobbet. Och att ha Mattias i samma projekt, det är grymt bra!!

Vill du berätta om hur det är att jobba med Mattias?

Vi pluggade ihop och har känt varandra i 20 år, så vi vet var vi har varandra. Det är riktigt roligt att jobba med honom eftersom han twistar till lösningar och ser saker som många andra inte ser, sådana som känns självklara när man väl sett dem. Han har förmågan att förstå vad som kommer att fungera i praktiken, ser det i ett större perspektiv.

Vi som träffat er båda tycker att ni är lika till sättet – alltid glada och positiva. Håller du med?

Ja, det kanske vi är. Det stämmer nog, fast det inte är sånt man tänker på själv precis. Det jag däremot vet säkert är att det är lättare att få andra med sig när man har ett positivt synsätt. Det blir en uppåtgående spiral i samarbetet som hittills underlättat på många plan och i många situationer.

Du verkar gilla ditt jobb! Vad är det som gör din nuvarande uppdragsgivare till en bra arbetsplats?

Jobbet är omväxlande och jag lär mig nya saker hela tiden. Och det är ett företag som värderar kvalitet högt. Ibland får vi feedback från slutkund, det uppskattar jag mycket! När det har gått bra är det så klart roligt att höra, men det är faktiskt ännu viktigare om det inte skulle ha gjort det någon gång. Det är då man verkligen lär sig. Här blir det inga sura miner om man skulle råka göra fel, utan alla ser det som en möjlighet att lära sig och våga tänja på gränserna, det känns väldigt bra.

Blev det som du hoppades att bli egenföretagare igen?

Absolut! Nu har jag möjlighet att göra andra saker vid sidan av, det hade jag inte kunnat som anställd. Jag har till exempel gått en kurs och lärt mig att TIG-svetsa i rostfritt stål. Det är egentligen ingen stor grej, men känslan … att jag kan göra det! Jag kommer att vara egen så länge som möjligt, det är värt så mycket.

När det kommer till bokföring, som ju kan vara en jobbig bit, så har jag lagt ut det administrativa jobbet till någon som tycker det är roligt. Jag ser helt enkelt väldigt många fördelar och väldigt få nackdelar med livet som egenföretagare.