Those Stories

Erik har varit egen sedan 2017

Erik har varit egen sedan 2017. Läs om hans upplevelse av att ta steget till eget med oss.

Those line
Erik Engström
One of THoSE - Since 2020

Erik Engström

Separator
  • Konsult inom elkonstruktion
  • Uppsala
  • En del av THoSE sedan 2020

Erik Engström är konsult inom elkonstruktion, egen sedan 2017 och har THoSE som sin hemmahamn. Här berättar han om när han tog steget, om inspirationen och om varför han trivs med sitt uppdrag på ett MedTech-bolag.

Vad var det som fick dig att ta steget?

Jag jobbade på ett konsultbolag som hade en modell där ersättningen var en procentsats av den omsättning man genererade, så man förfogade själv över sina pengar men fick inte alla fördelar av egenföretagandet. När jag träffade konsulten Mats och affärsansvarige Kent som var egenföretagare, pratade de om fördelarna och tyckte att jag också skulle ta steget. Det gjorde jag och idag finns vi hos THoSE alla tre. De hade rätt i att egenföretagandet och THoSE idé om hur konsulter kan vara fria tillsammans skulle passa mig.

Vilken var drivkraften när du valde att bli egen “på riktigt”?

Att göra det mer på riktigt – 2.0. Innan, med “hybridmodellen” som jag hade, fanns det fortfarande en säljchef som jagade debitering och det var bolagets norm och deras prioriteringar som styrde. Jag kände mig som en anställd.

Var du orolig för hur det skulle gå?

Nej, inte egentligen. Om marknaden viker så åker man ju ut även om man är anställd, då är den upplevda säkerheten inte värd så mycket. Man ligger bättre till med ett bra sälj och ett bra team – dessutom med en egen buffert. Det känns verkligen som rätt beslut, jag har inte ångrat mig en dag. Och semestern, jag har inte räknat semesterdagar sedan jag blev egenföretagare. Jag tar den ledighet jag vill ha så länge kunden är nöjd, det har inte varit något problem hittills. Jag unnar mig faktiskt mer ledigt än jag trott … det smyger sig på några timmar eller dagar här och där.

Tror du att kunderna upplever dig som mer engagerad idag än när du var anställd konsult?

Jag har nog alltid varit lika engagerad men jag upplever att vi som kommer från ett konsultbolag med många seniora konsulter har en annan kvalitetsstämpel.

De förväntar sig mer av en konsult från THoSE?

Ja, på något vis. Men de är mer nöjda – ger bra omdömen och förlänger avtalen. Det är mer en självklarhet att det rullar på.

Varför trivs du och de andra konsulterna på din nuvarande arbetsplats?

Det är bra stämning. Företaget gör ingen skillnad på konsulter och anställda och om det är någon festlighet så bjuds konsulterna med. Man är ett team oavsett, det är inkluderande. Nu har jag varit hos dem i tre år.

Vad ger det dig att vara en del av THoSE?

Det känns bra och tryggt att få hjälp med säljarbetet och det är inte särskilt dyrt egentligen. Aktiviteterna som vi gör tillsammans är så klart en bonus. Det skulle vara kul att någon gång göra något litet uppdrag vid sidan av, i mitt bolag. Att vara fri att göra det är värt mycket. Ja, friheten jag har som egenföretagande konsult överhuvudtaget.

Varför är inte fler konsulter egenföretagare?

De vet inte hur bra det är och tror kanske att det inte är så tryggt. Det passar inte alla att ha ett eget bolag, man ska vara säljbar, trygg med sin kompetens och trivas i rollen som konsult. För min del så känner jag en annan yrkesstolthet idag. Bara känslan första gången jag betalade lön till mig själv – pengar som jag dragit in på egen hand. Det var en väldigt bra känsla, en känsla som jag tycker att fler borde få uppleva. Hoppas att jag kan bidra till att inspirera ytterligare några att ta steget.

Finns det något du saknar med att inte vara anställd?

Nej, egentligen ingenting. Det skulle tvärtom krävas väldigt mycket för att jag skulle välja att bli fast anställd igen – det känns avlägset nu. Det är en av de där sakerna som är svåra att förstå innan man har upplevt det, lite som att gå över till elbil och slippa köra och tanka. Jag tyckte att det svåraste var att komma på ett bra namn på bolaget, allt annat har varit, och är, väldigt enkelt.