Those Stories

Möt Kristoffer, konsult inom mjukvaruutveckling

Jag tycker om att själv få bestämma över min tid och mina resurser.

Those line
One of THoSE - Since 2022

Kristoffer Johansson

Separator
  • Konsult inom mjukvaruutveckling
  • Göteborg
  • En del av THoSE sedan 2022

Hur är känslan efter ett år som egenföretagare med THoSE som hemmahamn? Kristoffer Johansson, mjukvaruutvecklare från Göteborg delar med sig av sina tankar, och tipsar om en podcast som kan hjälpa dig som tvekar att våga ta steget att bli egen.

Vad var det som fick dig att fundera på att bli egenföretagare?

– Jag hade pratat med personer i min omgivning som har eget företag men även lyssnat på ett par poddar. Det lät bra och jag blev intresserad, för jag ville ha mer frihet, äga min tid på ett annat sätt: t. ex. kunna gå en kurs utan att behöva förhandla med min arbetsgivare – ta av egna resurser och själv bestämma om jag tycker det är värt pengarna.

Hade du tänkt på det länge?

– Ja, ett tag. Så när jag väl tog beslutet var jag förberedd, medveten om för- och nackdelar, och det kändes inte så svårt. Visst tänkte jag några varv med “tänk om det och det händer eller inte händer” men det var ändå fördelarna som övervägde.

Varför tror du att ganska få konsulter är egenföretagare? Att många fler jobbar på en konsultfirma som på sätt och vis är att vara halvvägs till eget?

– Jag tror att det handlar om att de inte vågar och kanske inte har räknat på eller tittat ordentligt på alternativet att vara egenföretagare. Precis som du är inne på så är konsultfirman någonstans mittemellan att vara fast anställd med de för- och nackdelarna, och att köra helt själv, och för många känns det såklart tryggare. Men de missar kanske biten med att få bestämma själv, för är du anställd på en konsultfirma så får du ju ta deras upplägg – med konferenser, faktureringsplaner och annat.

Nu har du varit egen med THoSE i drygt ett år – hur trivs du med det? Och är det som du förväntade dig?

– Jag trivs bra. Det är lätt, och känns naturligt, att fråga de inom THoSE som varit med lite längre om saker som jag funderar på, sådant som bokföring och annat som ingår i företagandet.

Från början var min plan bara att ta ett uppdrag som egen konsult och jag hade inte så mycket förväntningar på att det skulle vara på ett visst sätt. Jag såg fram emot friheten och att själv kunna bestämma hur jag vill ha det i min jobbvardag, och det uppskattar jag. Det är smidigt – jag “signar upp” mig på det jag vill vara med på och hoppar över det jag inte är lika intresserad av. Det känns bra att ha möjligheten att umgås på till exempel after work, och vara delaktig på konferenser och möten, men att veta att jag inte måste. Det är ett upplägg som passar mig.

Vad ger det dig att vara en del av THoSE?

– Kontaktnätet när det kommer till företagstekniska frågor är värdefullt, precis som att någon annan sköter säljbiten som jag gärna slipper. Jag är inte någon stor förhandlare och det är lite svårt att sälja in sig själv. Så hela nätverket, som jag ju inte alls haft tillgång till om jag inte varit en del av THoSE, är den stora fördelen. Och att ha någon att bolla tankarna med när det gäller framtid, uppdrag, vad jag vill, vad som passar eller inte passar just mig.

Är det något du saknar med att vara anställd idag?

– Det skulle vara att man hinner bygga upp det sociala nätverket lite bättre om man jobbar på samma ställe i några år. Fast det finns ju förstås konsulter som har riktigt långa uppdrag hos en kund, och med mer frihet så kan du ha ett väldigt rikt socialt liv utanför arbetstid, med personer som du aktivt valt och inte bara råkar dela kontor med.

Skulle du rekommendera THoSE och att bli egenföretagare till andra?

– Ja, det skulle jag – bara kör! Alla som funderar på det ska våga för har du väl tänkt tanken så finns den alltid där. Om det skulle visa sig att egenföretagandet inte fungerar eller passar dig så är det inte värre än att du får söka jobb igen. Det är egentligen det värsta som kan hända. Som jag ser på livet så är det bättre att prova något än att ångra att du aldrig gjorde det. Och se det inte som ett misslyckande, utan som en erfarenhet, om det inte skulle bli som du tänkt dig.

Those line

Kristoffer tipsar – poddavsnitt om livet som egenföretagande konsult

Samtalen kan hjälpa dig som inte har en massa egenföretagare i bekantskapskretsen att förstå hur det kan vara. Kanske kan poddavsnitten räta ut några av dina frågetecken så att du också vågar ta steget till eget?