Those Stories

Anna Edin: Affärsansvarig på THoSE i Göteborg

Jag trivs fantastiskt bra med att vara egen men skulle inte vilja vara utan nätverket.

Those line
Anna Edin
One of THoSE - Since 2020

Anna Edin

Separator
  • Affärsansvarig på THoSE

  • Göteborg
  • En del av THoSE sedan 2020

Vår VD Susanne och vår affärsansvariga Anna Edin satte sig ner för ett hjärtligt samtal om de olika aspekterna med att vara en del av ett annorlunda konsultföretag – ett där alla är egenföretagare. Om hur Anna hittade till THoSE, tidigare erfarenheter, förväntningar, fördelar och skillnader. Och om Annas upplevelse av att vara fri tillsammans med andra likasinnade.

Anna, berätta om hur du kom i kontakt med THoSE

– Under pandemin blev jag av med mitt jobb som konsultchef inom mjukvaruutveckling och postade ett inlägg på LinkedIn där jag skrev att jag letade jobb, vad jag kunde och vad jag ville göra. Det såg du Susanne, tog kontakt och föreslog att vi skulle ses och ta en kaffe. Under den perioden rekade jag och hade väldigt mycket tankar om vad jag skulle göra i framtiden. Efter tio år i konsultbranschen var jag inte säker på att jag ville fortsätta – kanske skulle jag göra något helt annat.

Hur kände du efter mötet då?

– Jag var minst sagt förvånad. “Vad var det här?” – liksom överrumplad, precis som jag idag märker att konsulter ofta blir när vi träffas första gången. Det här att det inte är tal om en anställning utan om att ta steget till eget fast på ett annorlunda sätt, det var lite omtumlande för det var inte något som jag hade funderat på tidigare.

Du hade aldrig tänkt tanken på att bli egen dessförinnan?

– Nej, jag hade inte det. Jag hade liksom sorterat bort den möjligheten eftersom jag hört så mycket om hur osäkert och instabilt det är att driva eget från personer i min omgivning. Jag är en trygghetssökande person och hade “gått på” den bilden av egenföretagandet och var uppfostrad med att anställning är bättre. Att man inte ska ta ut svängarna för mycket.

Nu vet jag ju att det inte måste vara så, att det faktiskt känns fantastiskt bra för mig såhär några år senare.  Jag fick snabbt en bättre bild av hur det är att vara egen och nu sitter jag själv i förarsätet när det gäller att bygga min trygghet och min väg framåt.

Du är affärsansvarig hos oss, hur mycket skulle du säga att den rollen skiljer sig från att vara anställd konsultsäljare på ett företag med anställda konsulter?

– Det skiljer sig åt på många sätt. Jag känner mig mer motiverad i den här rollen än vad jag gjorde som anställd konsultchef. Då var jag chef över någon och det gör relationen till konsulten annorlunda, det blir en maktbalans med utvecklings- och lönesamtal, och organisationens marginaler, vinst och andra ekonomiska drivkrafter är det som styr arbete och målsättningar. Då jobbar man hårt för att det ska gå bra för bolaget och det hittar man motivation i om det är ett bolag som man tror på – det gjorde jag – men så här i efterhand så ser jag ju att det inte var ömsesidigt.

I rollen som affärsansvarig på THoSE jobbar jag tillsammans med andra. Organisationen är så platt och vi har samma mål och en unik transparens. Konsulterna och jag har en helt annan relation än den man har som anställd chef och konsult – det är annorlunda för här lär vi känna varandra som människor. En stor skillnad är att jag inte behöver undanhålla någon information från mina konsulter. Eftersom vi alla är egenföretagare som litar på varandra finns det ingenting som är hemligt, ingen information som bara ska hållas på en viss nivå. Min drivkraft är att vi alla, inklusive mig själv, ska ha det bra i våra bolag. Att vi lyckas och kan leva ett balanserat liv.

Jag känner mig rotad; tänker inte “Jag gör detta i fem år” som jag kanske gjort förut då funderingar på vad jag ska göra sen och tvivel på om jag hamnat rätt brukat smyga sig på. Nu är det affärsansvarig på THoSE jag är och jag tänker långsiktigt i min roll. Jag känner verkligen att jag har hamnat på det ställe som jag sökt efter jättelänge.

Och hur är nu känslan av att vara egenföretagare?

– Det är så att jag får nypa mig i armen, så bra känns det!
Jag är så glad att tillfället dök upp, för det var ju lite av en slump att vi kom i kontakt med varandra. Jag hade säkert fått höra om THoSE förr eller senare ändå men där och då var det så många grejer som “stod rätt”. Jag blev av med jobbet vilket jag behövde för att kasta mig ut, du dök upp, jag vågade säga ja och hoppas på någonting som jag tidigare sett som en för stor satsning och risk. Där och då kunde jag och det hände något i mig. Det här steget triggade igång min energi och mitt driv och jag känner en passion för det jag gör på ett helt annat sätt än jag gjort som anställd.

Dessutom känns det fint att kunna visa mina barn att så här kan man också jobba och leva – man kan vara sin egna chef. För även om du på sätt och vis är min chef Susanne, så ser jag dig mer som mitt bollplank och en vän.

Jag hade inte velat vara egenföretagare utan THoSE-nätverket. Då hade jag blivit ensam och isolerad. Jag behöver verkligen den sociala kontakten som jag får med dig och kollegorna – både konsulter och ledningsgruppen. Att vi hörs på telefon och att vi ses. Jag tror inte jag tagit steget om nätverket inte fanns.

Stämmer bilden du hade av livet som egenföretagare – det osäkra och slitiga med jättemycket jobb?

– Nej, inte alls. Till stor del för att jag får sådan fin hjälp med allt som gäller bokföring och redovisning från BakerTilly. Det var en grej som jag verkligen kände att jag varken kunde eller var särskilt intresserad av när jag började. Det var faktiskt jättelätt att komma igång med det egna bolaget och det finns så många duktiga och erfarna företagare att fråga – en enorm kompetens och en stor vilja att hjälpa.

Det är klart att det kan vara otryggt att bli egen beroende på vilken sorts verksamhet man startar och i vilken form. Men här på THoSE backar vi ju upp varandra och som konsult har man alltid någon som hjälper till att hitta uppdrag och sälja in. Man är ju inte själv men får fördelarna av att vara egen. Detsamma gäller för oss som är affärsansvariga eftersom vi är ett så tajt team; skulle jag någon gång behöva hjälp så finns det någon där som kan växeldra. Det är också en trygghet.

Är det något annat som alla behöver veta om THoSE för att förstå att vi är en annan sort?

– Ja, hur vi rekryterar konsulter och affärsansvariga är intressant och speciellt. Eftersom det inte finns krav på att växa si och så många procent från någon koncern eller bolagsledning så lägger vi tid och omsorg på att matcha med rätt människor – de med rätt personlighet, kompetens och erfarenhet. Till skillnad från många andra bolag, där kvantitet sätts framför kvalitet med hård press att nå diverse KPI:er, så tummar vi inte på att THoSE konsulter ska vara seniora, duktiga och ansvarsfulla OCH att THoSE verkligen ska vara den bästa hemmahamnen för oss alla.